Elever hjälper forskare med höstträd

Publicerad

De färgsprakande löven visar att träden har höst. Men vad fick träden att bestämma sig för det? Det vill forskarna fördjupa sig i och har tagit hjälp av 6 000 skolelever från Kiruna till Trelleborg.

Om du skulle få syn på skolklasser som fotar lövträd vid en gatlykta så är det forskning du bevittnar. De som bett om hjälp är experter i fenologi, läran om naturens årstidsväxlingar.

-Det är fantastiskt att på det här sättet få data från mer än 200 platser i landet. Vi forskare kan ju inte själva vara på så många ställen samtidigt, säger Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket.

Gatlyktan är viktig i sammanhanget. Den kan ge ledtrådar om i vilken grad ljuset styr höstlöven.

-Man brukar säga att det är dagslängden som styr processerna i bladen på hösten. Men det är inte speciellt välbelagt hur dagslängd, markvattennivå och temperatur tillsammans påverkar. Därför vill vi veta hur grenar som är belysta av en gatlykta påverkas jämfört med obelysta, säger Kjell Bolmgren.

Med elevernas bidrag kan forskarna få viktig kunskap om hur olika trädarter påverkas av klimatförändringen.

-De arter som främst påverkas av temperaturen kommer att dra nytta av en längre växtsäsong, medan de som påverkar mest av dagslängden kommer att stå kvar i samma växtsäsong, säger Kjell Bolmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer