Foto: Fanny Renman/SVT

Elin, 17: ”Rädd att vi måste flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Elin är 17 år och hade hoppats på en framtid i Älvsbyn. Men hur det blir nu vet hon inte. Pappan har förlorat jobbet efter branden, och därmed familjens enda inkomstkälla.
– Han har ju jobbat där hela mitt liv så det har ju varit en så stor del, och nu kanske han måste söka ett jobb då han är borta varannan vecka.

Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes efter en kraftig brand som startade den 23 augusti. Eftersom det var explosionsrisk samt risk för läckage av ammoniak stängdes samtliga förskolor, fritids och skolor i Älvsbyns centralort dagen efter.

58 vikarier och 131 fastanställda har förlorat sina jobb, och det pågår förhandlingar om huruvida man kommer få tillbaka sina jobb om fabriken byggs upp igen.

Polarbröds koncern-vd Karin Bodin uppger att man räknar med att en ny fabrik kan stå klar i Älvsbyn om två år. Under tiden investerar företaget nio miljoner kronor för att starta upp en anläggning för smörgåsproduktion i Älvsbyn. Tillverkningen innebär i sin tur att det öppnas upp för omkring 20 arbetstillfällen.

Omkring 20 anställda har också fått börja arbeta i Bredbyn.

Vad som startade branden vet man inte och händelsen utreds av MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet