Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Piteåbon Thomas Burman blev chockad över familjens senaste elräkning. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Käftsmäll för Piteåbon Thomas – elnotan över 23 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Burman med familj i Norrfjärden utanför Piteå värmer upp 550 kvadratmeter hus i månaden. När den senaste elräkningen kom höll han på att ramla av stolen – räkningen var mer än 13 000 kronor dyrare än vanligt.

Thomas Burman fick en smärre chock när han i förra veckan öppnade elräkningen från Piteenergi. Under ”vanliga” decembermånader brukar huset och garaget, som värms upp med hjälp av en bergvärmepump, ligga runt 10 000 kronor i elkostnad.

Den här gången passerade notan 23 000 och enligt Thomas Burman hjälper det föga att Piteenergi erbjuder olika avbetalningslösningar.

– Jag tycker inte om det, skulden finns kvar och ska betalas framåt. Det känns lite som att man pissar ned sig, det blir varmt först och kallt sen, säger egenföretagaren Thomas Burman.

”Känner mig som bidragstagare”

Den 9 januari meddelade energiminister Ebba Busch (KD) att det nya elstödet även ska omfatta norra Sverige. I skrivande stund planeras stödet betalas ut någon gång under våren.

Jag känner mig som en påtvingad bidragstagare nu. Är det inte bättre att göra något åt kostnaden på en gång istället för att få bidrag för att ha råd att betala räkningarna? Det känns förjävligt, säger Thomas Burman.

Försöker pressa ned kostnaderna

Han säger att det är gränsfall om familjen mäktar med lika höga kostnader framöver. Han har försökt att dra ned på förbrukningen genom att sänka temperaturen i garaget och huset till 19 grader.

Han har också kollat igenom alla element, släcker lampor och duschar var tredje dag.

– Jag tycker att vi här uppe ska premieras. Vi har kallare än i Skåne och vi producerar fruktansvärt mycket el. Jag förstår inte varför vi ska ha de här priserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.