Mobbningsprojektet i Luleå har blivit stort och för Emma Jonssons del en succé. Hör mer om idéerna som hjälpte familjens tillvaro. Foto: Emma Rosdahl/SVT

Emmas son utsattes för mobbning – nu försöker hon hjälpa andra barn

Uppdaterad
Publicerad

Emma Jonssons son blev utsatt för mobbning och saknade vänner. Då vände sig mamman till ideella föreningen Vildakidz i Luleå och i dag gör deras gemensamma mobbningprojekt succé.

När Emma Jonssons son mådde dåligt ansåg hon att skolans arbete inte räckte till. Därför sökte hon sig till Vildakidz som jobbar för att hjälpa utsatta barn genom att anordna olika gratisaktiviteter som skotersafari, trampolindagar och galor.

Sedan två år tillbaka samarbetar de med flera andra aktörer, bland andra Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet där Emma är verksamhetsutvecklare.

– Det som har blivit allra störst är mobbningprojektet, säger hon.

Annonsidé blev succé

En del inom projektet är att göra vänannonser för utsatta barn. Tanken föddes när Emmas son mådde dåligt och när de skrev ihop en annons om honom fick den stort genomslag.

– Vi la ut den via Vildakidz kanaler och den fick en otrolig respons.

En viktig del är att låta barnen själva vara en del av problemläsningen, ser ni inga risker med det?

– Barnen är med för att det handlar om dem. Det är de som är ensamma och som inte har vänner. Jag som förälder kan inte prata åt min son. Så är det även för andra barn. De måste själva få engagera sig, säger Emma Jonsson och fortsätter:

Vi har ett nära samarbete med föräldrarna och alla vuxna som är med vet att vi gör det här, säger Emma.

I klippet berättar Emma hur hennes son mår i dag – och hur många kompisar han fick på första annonsträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.