En anhållen misstänkt för medhjälp till Kalamarksmordet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån i Kalamark 2004, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Kaj Linna dömdes 2005 för mord och grovt rån, men beviljades resning i december 2016. I januari 2017 öppnades ärendet och förundersökningen av kammaråklagare Jens Göransson.

– Mannen har förekommit i den ursprungliga utredningen. Det är under den pågående kompletterande förundersökningen som misstankarna mot den nu anhållne mannen uppstått, säger kammaråklagare Jens Göransson i ett pressmeddelande.

Kalamarksmordet

LÄS MER: Kalamarksmordet – detta har hänt

– Beroende på vad som framkommer i de förhör som nu ska hållas så kommer åklagaren att ta ställning om frihetsberövandet ska kvarstå eller om personen ska släppas på fri fot, säger Robin Simonsson på åklagarmyndighetens presstjänst till SVT Nyheter Norrbotten.

När anhölls mannen?

– Idag.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Det vet jag inte.

När SVT Nyheter Norrbotten når den misstänkte mannens advokat Marko Thukanen har han fått ärendet på sitt bord femton minuter tidigare. 

– Jag vet ingenting ännu och av olika skäl kan jag inte komma i kontakt med min klient förrän i eftermiddag, ni får återkomma då, säger Marko Tuhkanen.

Dömdes mot sitt nekande

Det var tretton år sen som två bröder överfölls på sin gård i Kalamark utanför Piteå. Den ena brodern mördades, den andra misshandlades. Kaj Linna dömdes mot sitt nekande, och han har fortsatt att hävda sin oskuld genom alla år. I 2016 ansökte Linna om resning i Högsta Domstolen för tredje gången. Den 29 december kom beskedet om att han beviljas resning.

Linnas advokat Thomas Magnusson presenterade i sin resningsansökan en lång nyinspelad film med huvudvittnet i rättegången mot Linna, för att visa att denne hade lämnat felaktiga uppgifter och har ändrat sig på viktiga punkter.

SVT Nyheter har försökt att nå Jens Göransson men enligt åklagarmyndighetens presstjänst kommer han inte att lämna några kommentarer kring anhållandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet