Idag invigdes Luleås första trygghetsboende. Foto: SVT

Nytt trygghetsboende invigt på Mjölkudden

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Luleås nyaste trygghetsboende på Mjölkudden med 80 lägenheter. Men de höga hyrorna får kritik av de boende.

Ett trygghetsboende är ett vanligt hyreshus där du bor så länge du själv vill och kan. Enda kravet är att du har fyllt 65 år. Det är inget vårdboende, utan ett boende anpassat till äldres fysiska och sociala behov. Behöver du vårdinsatser är det hemtjänsten som hjälper dig. Här kan du leva ett rikt, aktivt och självständigt liv.

80 nya lägenheter står klara på Mjölkudden. Foto: SVT

– Det här är ett hus för äldre personer som fyllt 65 år är välkomna att hyra lägenheter helt enkelt. Det finns service och träffpunkter på boendet och många är i samma situation som andra,  inte alla men många. Men framför allt vill man bo här för att träffa andra, säger Åsa Regner.

Stor efterfrågan

– Vi träffas och umgås med varandra så det tycker jag är bra, säger Knut-Ivar Sandström.

Det är en efterfrågad boendeform som många äldre människor kan tänka sig att bo i, man vill ha kompisar och lite liv och rörelse fastän man blir äldre och ändå kunna dra sig tillbaka till sitt eget när man vill vara själv.

Dyrt boende

Hyrorna ligger högt i det nya seniorboendet mellan 7000 till över 9000 kronor i månaden får dom boende betala för en lägenhet.

– Över 9 000 kronor i månaden betalar vi för vår 59 kvadratmeter stora lägenhet. Det tycker jag är väldigt mycket, säger Knut-Ivar Sandström.

Knut-Ivar Sandström tycker att hyrorna är för höga. Foto: SVT

– 5 000 kronor mer i månaden kostar den nya lägenheten jämfört med den gamla som var betydligt större än den här på 59 kvadratmeter. Men det är ändå värt det för vi är ändå två som betalar hyran och har pension, säger Knut-Ivar Sandstöm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.