– Beslutet att inte bygga innebär en förstärkning av den lokala ekonomin och att vi kan investera i vår egen skolstruktur, säger Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda.

”En förstärkning av den lokala ekonomin”

Uppdaterad
Publicerad

Barents center kommer inte att byggas, meddelar ägaren av projektet, idag. Kommunalrådet Peter Waara säger att beskedet innebär en förstärkning av kommunens ekonomi.

Ägaren till projektet Barents center, bolaget Concent, meddelade idag att Barents center inte kommer att byggas, i ett pressmeddelande.

Kommunens hyresavtal upphör

Det var 2013 som kommunen skrev kontrakt om att i 25 år hyra lokaler för multiarena och skola i Barents center, som då planerades att byggas. Hyran skulle enligt avtalet ha varit 17 miljoner kronor per år.

– Villkoret för avtalet var att lokalerna skulle vara inflyttningsklara 1 januari 2020. Hyran på 17 miljoner kronor förstärker nu kommunens ekonomi så att vi kan satsa i vår egen skolstruktur.

Lokalbehovet finns inte idag

Enligt Peter Waara finns idag inte det behov av lokaler, som en utredning visade på inför att avtalet skevs 2013.

– Idag är läget annorlunda, säger Peter Waara.

Förstärker kommunen ekonomi

– Barents center har inte kostat kommunen någonting. Vi har sålt en tomt för 48 miljoner och vi har inga nettokostnader. Att Barents center inte byggs innebär en förstärkning av den lokala ekonomin, säger Peter Waara.

– Det enda negativa projektet fört med sig är att en nödvändig omgörning av skolstrukturen har försenats, säger Peter Waara, som menar att det är det som kommunen ska ta itu med nu.

Kommer att bebyggas

Peter Waara är också säker på att tomten, på gränsen mellan Finland och Sverige, kommer att bebyggas.

– Det är jag helt övertygad om, men jag vet inte när och med vad. Kommunen äger inte tomten, säger Peter Waara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet