Gunnars tidsresa längs med älven

Uppdaterad
Publicerad

 Sportfiskeprofilen Gunnar Westrin i Råneå är aktuell med en ny bok med undertiteln ”En sportfiskares memoarer”. Samtidigit har han under årens lopp sett hur klimatet förändrats och hur det påverkar natur och miljö.

Det har blivit en hel del böcker om fiske under årens lopp. Och nu är fiskeprofilen Gunnar Westrin i Råneå aktuell med sin 15:e bok med titeln ”Älven kallar” som han beskriver som en tidsresa.

– Från Bäverån i jämtland, upp till Norrbotten, lumpen i Kiruna, såg ett nytt land där uppe som vi kallar för Sandåslandet. Jag kunde ju inte åka hem igen, säger Gunnar Westrin.

Klimatförändringar

Det finns naturligtvis mycket att berätta om från alla dessa år som sportfiskare, mängder av upplevelser och intryck. Men Gunnar Westrin har också sett hur klimatförändringarna förändrat natur och miljö.

– Åker jag till fjälls femtonde juli ska det vara mycket dagsländor men också mer nattsländor. Harkrankarna kläcker någon gång femte, sjunde juli och knotten finns där. Men idag när man åker upp en het sommardag finns ingenting!

Turism är alternativet

Gunnar Westrin är kritisk till militär- och gruvindustrins intåg i Norrbotten som han menar stör rennäringen och friluftslivet. Alternativet är turismen.

– Ju mer vi naggar på våra miljöer, kanske gör dagbrott av sjöar, ju fler fiskar måste vi plantera in i andra vatten för att turismen ska leva vidare. Och då blir det konstgjord andning av alltihopa.

Men om turismen ska överleva? Man måste ju tjäna pengar?

– Jo, men turismen bygger mycket på geniunitet. Dom vill bo i tält och känna den här friheten som jag pratat om. Miljön har för många sportfiskare idag blivit viktigare än fångsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.