Oscar Guermouche. Foto: SVT

En utställning om migration och rasism

Publicerad

Oscar Guermouche är en av fyra svenska konstnärer som medverkar i utställningen Territories på Havremagasinet i Boden.

Hans verk innehåller bland annat långa rader med bokryggar med olika rubriker som rör händelser och människor i Sverige. Om romer, samer, om svensk rasbiologi och annat som nationen Sverige inte kan vara särskilt stolt över.

– Jag får oftast frågan om var jag kommer ifrån. Och jag svarar Stockholm men det anses inte räcka. Och då handlar det om rasism, det är min kropp som definierar mig, berättar han under pressvisningen av utställningen.

Migration och rasism

Territories är en vandringsutställning och ett samarbete mellan institutioner och konstnärer i Barentsregionen: Norge, Finland, Ryssland och Sverige.

När utställningen visas på Havremagasinet är temat Migration ur ett humanistiskt perspektiv.

Oscar Guermouche säger till en av journalisterna att han reagerade på dennes fråga vad han har för bakgrund eftersom han så ofta får den frågan och där frågan då syftar på hans utseende.

– Överallt möts jag av den här inställningen. Jag mötte den till exempel på Konstfack under min utbildning. Inte med en aggressiv ton men ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.