Endometriosteam på gång

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vår kan Norrbottens landsting ha fått igång sitt endometriosteam. Men det går trögt då det är svårt att få ihop rätt personal.

Norrbottens landsting har haft planer på att bilda ett endometriosteam i flera år. Gruppen skulle då bestå av gynekologer, beteendevetare, personal med smärtkompetens och en sjukgymnast. Anledningen är att man vill ge bättre och snabbare vård till de som verkligen lider av sjukdomen. En sjukdom som kan orsaka mycket svåra smärtor.

– De allra flesta klarar sig utan kompetensen som ett endometriosteam står för. Men vår utmaning är att fånga upp de tjejer som är på väg in i en svårare situation innan de hamnar där. Det finns jättefin kompetens i Norrbotten. Vi måste bara samla in den och hjälpas åt, säger Anna Pohjanen, länschef för obstetrik och gynekologi.

Kvinnosjukdomar i Norrbotten

Ett flertal sjukhus i Sverige erbjuder endometriosteam. Men det är mer undantag än regel. I dagsläget finns särskilda grupper i bland annat Falun, Sundsvall, Umeå och Stockholm.

– Vi behöver ju ha ett team här, som ett steg innan vi skickar iväg någon från Norrbotten. Det hoppas jag att vi kan få på plats senast under nästa vår.

Landstinget har kämpat med att få ihop en grupp under lång tid. Men det hela drar ut på tiden då resurserna är utspridda i olika verksamheter i länet, enligt Anna Pohjanen. Just nu saknas sjukgymnaster och smärtkompetensen.

Vilken betydelse skulle det ha för de tjejer och kvinnor som lider mycket av sin endometrios att ha ett team i Norrbotten?

– De skulle kanske få rätt hjälp snabbare. I dag måste vi på nåt sätt få i väg en remiss till en smärtspecialist om vi behöver hjälp med smärtbehandling. Och varenda gång vi ska skriva en remiss blir det väntetid. Det innebär att det blir mycket väntan och lite effektiv tid för patienterna. Just de här tjejerna behöver snabb hjälp för att inte hamna i en kronisk smärtsituation. Får du rätt hjälp fortare behöver du inte bli lika sjuk i din endometrios, säger Anna Pohjanen, länschef för obstetrik och gynekologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnosjukdomar i Norrbotten

Mer i ämnet