Klockan nio på torsdagsmorgonen ringlade liftkön i Riksgränsen lång och trång. Nu slår en besökare larm om risken för ökad spridning av coronaviruset. Foto: Privat

Se enorma liftkön i Riksgränsen – fjällbesökare varnar för smittspridning

Publicerad

Riksgränsens skidanläggning är välbesökt under påsklovet. Men alla liftar är inte öppna och klockan 9 på torsdagsmorgonen ringlade liftkön både lång och trång – nu varnar en fjällbesökare för ökad smittspridning.

SVT har varit i kontakt med en person som vill vara anonym. Denna har besökt Riksgränsen i 40 år och säger att förhållandena är usla med tanke på pandemin.

– Det är enormt mycket folk och liftköerna rekordlånga. Jag har aldrig sett något liknande, säger personen och fortsätter:

– Trots det körs inte alla liftar. Exempelvis kördes vinkelliften på baksidan bara långfredag till annandag påsk. Den är stängd nu trots att det är lov och hotellet verkar fullbokat med många dagsgäster.

”Personalen gör så gott de kan”

Personen vittnar om att det är ett stort missnöje bland dem man möter.

– Trängseln i liftköerna känns inte alls bra med tanke på pandemin. Personalen gör så gott de kan men jag tror helt klart att de är underbemannade.

Marknadschefen på Lapland Resorts, Christophe Risenius, säger att de har satt upp affischer som ber alla att hålla avstånd samt har personal som håller koll på att folk följer restriktionerna.

– Öppnar man liften klockan nio är det klart att det är folk där och väntar. Det var dagen efter en snöstorm och det är påsk, säger han.

Uppgiften om att vinkelliften hålls stängd bekräftas på riksgransen.se. Den var öppen under hela förra veckan samt i måndags (annandag påsk). Annars är det fredagar till söndagar mellan 10 och 15 som gäller.

Enligt marknadschefen är liften stängd de dagar man inte kan säkerställa säkerheten till hundra procent, som till exempel under en snöstorm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet