Ensamkommande barn ska bo i gamla polisstationen

Uppdaterad
Publicerad

20 ensamkommande flyktingbarn i Överkalix kommer inte att få bo invid den skola de går på. Istället ska kommunen bygga om den gamla polisstationen.

Frågan om var de 20 ensamkommande barnen ska bo i Överkalix var under måndagen uppe på kommunstyrelsens bord. Det ursprungliga förslaget, att bygga om gymnasieskolan, har sedan beslutet togs i december mött protester från föräldrar.

Men kommunstyrelsen valde en tredje väg – barnen ska inrymmas i den gamla polisstationen i centrum. Tidigast i juni beräknas man komma igång med bygget och ombyggnationen förväntas ta omkring fyra månader. Fram till dess ska barnen bo på campingen.

– Det finns en främlingsrädsla i kommunen, menar Bent-Erik Rolfs, (S) oppositionsledare som inte heller tror att prislappen på 3,5 miljoner kronor kommer att räcka.

– Om det finns en oro att blanda yngre och äldre elever så måste vi ta det på allvar, säger Mikael Larsson, (V) kommunalråd.

Nu ska byggnämnden fråga boenden i området runt det planerade boendet efter deras synpunkter.

Lokalerna beräknas efter ombyggnad att rymma 20 boenden i dubbelrum. Till det tillkommer aktivitetsrum, personalrum och andra gemensamhetsutrymmen. Bland annat ska den gamla finkan och två celler byggas om till hobbyrum och förråd. Lokalerna måste även asbestsaneras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.