Satsning hjälper få till jobb

Publicerad

Nordnytt ska i en serie granska de etableringslotsar som ska hjälpa nyanlända invandrare till studier och arbete. En dyr insats för ett fåtal jobb, visar vår granskning.

I fjol betalade Arbetsförmedlingen drygt 13 miljoner till lotsföretagen i Norrbotten.

Det är fyra år sedan regeringen beslutade att införa etableringslotsar. De fungerar som jobbcoacher för personer som just fått uppehållstillstånd i Sverige. Lotsarna ska kort och gott hjälpa nyanlända till studier eller arbete och för det får det betalt av Arbetsförmedlingen.  Så här beskriver Arbetsförmedlingen själv deras uppgift:

”För att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden krävs ofta, utöver lämplig utbildning och erfarenhet, ett personligt nätverk, språkkunskaper och kunskaper om det svenska samhället och arbetslivet. Etableringslotsen ska genom att stärka den nyanländes nätverk stödja honom eller henne till en snabbare etablering”.

Få fick arbete

Under 2013 var det 1600 personer som fick hjälp av en etableringslots i Norrbotten. Nordnytts granskning visar att bara 12 av dem fick arbete eller studerade i mer än ett halvår. För det betalade Arbetsförmedlingen 13 miljoner kronor.

–  Är det jobb de ska få så är det alldeles för lite men det är så mycket mer som våra nyanlända behöver hjälp med, säger Göran Nilsson som är regionchef över Norrbotten och Västerbotten på Arbetsförmedlingen.

– Det som kommer till oss har en väldigt lång resa. Det ska göras parallellt med svenska studier och en del kan inte läsa och skriva på sitt eget modersmål, fortsätter han.

”Bra få hjälp med papper”

Pratar man med de jobbsökande så är det stor skillnad på erfarenheterna som de har av etableringslotsarnas arbete.

– Det är bra. Min lots har hjälpt mig med alla dokument som jag behöver. Det är svårt att kunna allt. Jag har bara varit här i tre månader, säger Bashar Alkliyami som just nu bor på ett av Migrationsverkets boenden i Boden.

Yemane Mengisteab har haft sin lots i snart fem månader. Han har träffat honom vid ett tillfälle under den tiden.

– De sa att lotsen skulle hjälpa mig men det tycker jag inte att han gjort. Och det är inte bara min lots. Jag har hört många andra prata om det, säger Yemane Mengisteab.

Arbetsförmedlingen är de som har till uppgift att upphandla tjänsterna från lotsföretagen.

Är de här 13 miljonerna väl använda pengar?

– Det kan jag inte värdera. Det är en rent politiskt fråga, säger Göran Nilsson.

Lotsföretag i Norrbotten 2013 (i fallande storlek där det högst upp är störst)

Visa

Miroi ABLernia Utbildning ABYdimer Management ABEtab NorrLolan Ekonomiska FörenHandal Brothers KBHandal Consulting ABHareri ABAfn Consulting HBUrc ABFe&M (Förnyelsebar Energi & Miljö) ABBeliv In Your Self ABWork For You i Sverige ABAp&E Organisationskonsult ABCmg Management ABLuleå Bilvård & Handelscentrum ABStudium i Umeå ABStiftelsen Tornedalens FolkhögskolaSverigefinska FolkhögskolanWork Match Arbetsmarknad Skandinavien ABFramtid i Norr Kunskap och Utveckling ABIshine Recruitment AB

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus invandring

Mer i ämnet