Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ett skepp kommer lastat

Publicerad

Det ser ut som ett upp och nedvänt bord eller som ett flygplan, men det är ett fartyg som delvis går på vindkraft. Fartyget som idag anlöpte Haraholmen utanför Piteå.

Vindkraftfartyget E-ship 1 har lagt till i Piteå hamn och kommunalrådet Peter Roslund tror att det på sikt kan lösa sjöfartens problem med utsläpp av svaveldioxid.

Det ovanliga fartyget drivs delvis av fyra stora rotorer som går på vindkraft och som sedan omvandlas till el.

Men även av dieselgeneratorer som genererar elektricitet till huvuddrivsystemet.

-Det här är ett mycket speciellt fartyg som är helt anpassat för att transportera vindkraftverk. Rotorernas roll är att minska bränsleförbrukningen, säger Sven Dresler, projektchef i Sverige och i Markbygden för leverantören Enercon.

Liknar ett flygplan

Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) gästade fartyget på tisdagen och han var imponerad av vad han fick se.

-Fartyget ser riktigt häftigt ut. Skrovet är speciellt aerodynamiskt format och fören liknar mer ett flygplan än en båt.

-Det ser lite udda ut. Man funderar, vad är det där? Men det fungerar och det är intressant, säger han.

Löser sjöfartens problem

Peter Roslund är nöjd med att ett ”grönt” fartyg transporterar vindkraftverk som ska ge ”grön” el.

-Det här kan också på sikt lösa sjöfartens problem med utsläpp av svaveldioxid eftersom fartygen kan köras på el och inte på vanlig diesel, säger han.

E-ship 1 var den här gången lastat med fjorton kompletta vindkraftverk med maskinhus och vingar som ska transporteras vidare till Markbygdens första etapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer