Det boxades för fullt när det var premiär för boxningsträning för parkinsonsjuka. Foto: SVT

Ett slag mot Parkinson

Uppdaterad
Publicerad

Boxning och den neurologiska sjukdomen Parkinson känns för många kanske som en dålig kombination, men amerikansk forskning visar att det är precis tvärtom.

I dag var det premiär för boxningsträning för Parkinsonsjuka i Luleå.

Maritha Juhlin är en av deltagarna på plats i Luleå. Hon diagnostiserades med Parkinson för åtta år sedan och har levt med sjukdomen även längre.

– Jag vill hitta en träningsform som passar mig. Och framförallt få upp rörelsen på mina fötter för vi blir lite stillastående många gånger. Det är ju socialt också, att träffa gelikar och att man diskuterar och ger varandra tips och råd, säger Maritha Juhlin.

Amerikansk forskning

Flera amerikanska studier visar på att boxning som träningsform ger resultat och minskar symptomen för Parkinsonsjuka. Stephanie Combs-Miller är docent och chef för fysioterapifakultetet på universitetet i Indianapolis i USA. Hon har forskat på just detta och utvecklat ett anpassat boxningsprogram som kallas för Rock Steady Boxing.

Konceptet har sedan spridit sig till Sverige och Narva Boxningsklubb i Stockholm var först ut i landet med boxningsträningar för Parkinsonsjuka. Nu finns träningen på elva olika klubbar runt om i landet.

– Boxning är en väldigt allsidig sport och det är framförallt den kognitiva biten. Man måste använda tankeverksamheten när man boxas och det har visat sig vara väldigt bra för Parkinsonsjuka, säger Hans Lindahl, ordförande Narva Boxningsklubb.

Nordligaste klubben som erbjuder träningen

Hans Lindahl från Narva Boxningsklubb har även varit delaktig i att sprida konceptet till Luleå. Boxningsklubben BK Rapp i Luleå är den nordligaste klubben som erbjuder träningen som görs i ett samarbete med Parkinsonförbundet i Luleå.

– Jag tycker det är viktigt att vi får prova på det här uppe också. Jag for ner dit till Stockholm och kollade hur det var och det var jätteinspirerande, säger deltagaren Maritha Juhlin.

Marith Juhlin var en av deltagarna – redo att boxas. Foto: SVT

Boxningsklubben BK Rapp i Luleå kommer att annordna träningen en timme i veckan och det finns även möjlighet om man är intresserad av att träna två gånger i veckan. Jakob Baudin, ordförande i klubben, säger att boxningsträningen inte skiljer sig inte så mycket från vanlig boxningsträning. Men det är inga hårda slag mot kroppen och inte heller några slag mot huvudet. Dessutom är det anpassat efter symptomen och innehåller mycket rörlighet, koordination och balans.

Träning hjälper

Erika Franzén är universitetslektor på Karolinska Institutet och forskar bland annat på Parkinson och träning. Hennes forskning rör området Parkinson och intensiv gång- och balansträning men hon bekräftar att det finns flera amerikanska studier på just boxning och Parkinson som har visat resultat.

– Om det har effekt i USA så borde det ju mest troligt ha effekt i Sverige också. Så som kunskapsläget ser ut så vet vi att träning, framför allt intensiv träning, har effekt. Sedan finns det inte evidens för vilken träning som är bäst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.