Här repas det för fullt under popkollot i Älvsbyn. Foto: SVT

”Ett tryggt ställe där du inte behöver känna dig annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Popkollot i Norrbotten firar 15 årsjubileum. Här får tjejer och transpersoner chansen att lära sig spela olika instrument och skriva egna låtar.

Kollot riktar sig enbart till tjejer och transpersoner är att popkollot har ett långsiktigt mål att bidra till en mer jämställd musikbransch.

– Det är jättebra om man är osäker på vem man är och vilket kön man har, då är det här ett jättebra kollo. Det finns fler som en själv och då är det ju tryggt att åka till ett ställe där du inte behöver känna dig annorlunda, säger Lovisa Lundström. 

Alma Engberg:

– Då är det inte killarna som bestämmer, för det brukar oftatst vara så. Men här får tjejerna och transpersonerna också stå upp lite i musiken.

Deltagarna Alma Engberg och Isabell Holmberg. Foto: SVT

I år anordnas kollot i Älvsbyn och under en veckas tid får deltagarna prova på alla möjliga instrument, skriva låttexter, skapa egen musik och repa tillsammans. Under den andra veckan återvänder de som gått popkollot ifjol eller tidigare år.

– Det här är bara mitt andra år som ledare, men några deltagare kommer tillbaka och det är fantastiskt att höra att de nu kan spela piano till exempel för att de jobbat på det, säger ledaren Alice Hartvig.

Hon fortsätter:

– Första dagen sitter de nya och är halvnervösa och lite blyga i en ring. Och sista dagen är det en stor konsert när man står på scen och äger järnet. Det är skitkul att få vara med på den resan.

Alice Hartvig, ledare på popkollot. Foto: SVT

Fyndigt bandnamn

Deltagarna delas sedan upp i grupper där man bildar ett eget band som man uppträder med under den sista dagen med egenskrivna låtar.

Lovisa Lundström och Adelina Jonsson.

En av de grupperna bestod av Lovisa Lundström, Adelina Jonsson, Isabell Holmberg och Alma Engberg. Och för den här gruppen var det ingen utmaning att hitta ett bandnamn.

– Vi valde det bästa bannamnet, Pite palten. Alla från vår grupp kommer från Piteå och det är det bästa stället att bo på, vår nationalrätt är ju pitepalt också och det är det är ”nam nam”, säger Lovisa Lundström. 

När får vi se Pite palten uppträda på Piteå dansar och ler?

– Ja, det blir väl så snart som möjligt. När vi har börjat komma igång med låtskrivandet, säger hon med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.