EU-bidrag kan rädda företag i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

EU-bidrag kan användas för att stärka norrbottniska företag som håller på att gå omkull, enligt landshövding Björn O. Nilsson.

– Vi kan inte vara formella, nu är det kris, säger han.

Coronakrisen har skapat stora problem för företagen i Norrbotten och det för att efterfrågan har blivit minimall och förlusterna bara växer.

Men hjälpen kan komma från en friare användning av EU:s strukturfonder och investeringsmedel.

”Mycket ovanligt”

Landhövding Björn O.Nilsson tror att EU-bidrag kan användas för att stärka krisande företags rörelsekapital och även bekosta vidareutbildning av de anställda. Bland annat i turistföretagen.

– Det är mycket ovanligt att göra så, men vi kan inte hålla oss så strikta till regelverken som i vanliga fall. Nu har vi kris och då är alla väldigt ödmjuka och flexibla.

Varma hjärtan – kalla huvuden

Hans deviser under coronakrisen är rena händer, varma hjärtan och kalla huvuden.

– Det är så vi måste jobba. Det är jätteviktigt att hålla huvudet kallt och göra allt vi kan för att bland annat företag ska överleva när coronasmittan mattas av, för det kommer den att göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.