Europas tyngsta tåg trafikerar Malmbanan Foto: Peter Nilsson

Europas tyngsta tåg trafikerar Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en två år lång testperiod kan tåg med en axellast på 32,5 ton köra den 21 mil långa sträckan Vitåfors – Luleå. Det innebär att Europas tyngsta tåg nu trafikerar Malmbanan.

–Det känns mycket bra att vi med gemensamma krafter lyckats höja kapaciteten på en så pass lång sträcka, säger Håkan Äijä, chef Underhåll Nord på Trafikverket.

Ökad kapacitet

Det finns en stor efterfrågan på ökad trafik på Malmbanan. Efter en testperiod med omfattande förstärkningar längs banan är det nu klart att den 21 mil långa sträckan mellan Vitåfors och Luleå klarar Europas tyngsta tåg. Det innebär att banan kan ta mer last utan ökat antal tåg.

En axellast på 32,5 ton jämfört med tidigare 30 ton innebär cirka tio procents kapacitetsökning. Det kan jämföras med att varje malmtåg kan lasta ytterligare cirka 680 ton malm. Testet har drivits som ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och LKAB.

Den 21 mil långa sträckan mellan Vitåfors och Luleå valdes bland annat för att behovet av åtgärder var mindre än på andra sträckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.