Luleå kommun kan få egna riktlinjer i och med det hårda trycket på intensivvården i länet. Foto: SVT

Extremt ansträngt inom intensivvården – nya restriktioner kan vara på väg

Publicerad

Smittspridningen i Luleå skenar samtidigt som länets intensivvård är hårt belastad. Nu kan kommunen få lokala riktlinjer.

– Det är allvarligt eftersom vi redan nu går på knäna, säger Per Berglund, chef för division länssjukvård.

I nuläget får 15 personer intensivvård på grund av covid-19 varav tre av dem har skickats till andra län för vård. Eftersom att vården redan nu går på knäna räknar Region Norrbotten med att ännu fler patienter kommer att få vård i andra delar av Sverige.

– Eftersom vi själva inte har kapacitet att vårda dem, säger Per Berglund, chef för division Länssjukvård.

Kan bli nya restriktioner – enbart i Luleå

Samtidigt befaras läget bli ännu värre. Under måndag och tisdag rapporterades 227 nya fall av covid-19 in. Hela 155 av dem stod Luleåborna för. Detta innebär att man räknar med att vårdbehovet kommer öka ytterligare då ett antal smittade kan behöva IVA-vård under nästa vecka.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt sitter nu i samtal med länsstyrelsen och Luleå kommun för att se över vilka åtgärder som kan behövas för att stoppa smittspridningen.

– Det kan handla om att stänga mötesplatser, bedriva undervisning på distans och sådana saker. Luleå är faktiskt den enda kommun jag är riktigt bekymrad över, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Ordnar konferens

Varför är det då så stor smittspridning i Luleå? Enligt Nystedt ser man i smittspårningen att många Luleåbor berättar att de ibland struntar i att hålla avstånd och följa myndigheternas rekommendationer.

– Det kan vara så att man arbetspendlar fem personer i samma bil, ordnar en konferens eller går till jobbet fast man är sjuk. Det är klart att det blir stor smittspridning om man beter sig så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet