Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S) tror att skolstriden kan vara en av anledningarna till att färre slöt upp med demonstrationståget. Foto: SVT/Linda Jones

Få demonstranter på förstamaj i Luleå – skolstriden kan ligga bakom

Publicerad

I dag firas arbetarrörelsens dag över hela världen. I Luleå gick bara runt 180 till 200 personer i socialdemokraternas tåg.

Det var ett kylslaget och småregnigt Luleå när socialdemokratiska politiker gick, sida vid sida med fackförbunden, genom centrala Luleå. Parollen i år var trygghet, demokrati och sammanhållning.

Luleås förstamajtalare var Philip Botström, förbundsordförande i SSU. Hans tal handlade bland annat om hur man kan mota högerextremism med ökad jämlikhet.

– Trygghet har vi pratat om länge och vi är stolta och glada över att vi har ett tryggt Luleå, säger Lenita Ericson (S), kommunalråd.

Kommunalrådet om det låga deltagandet

Enligt SVT:s egna uträkningar var det bara mellan 180 till 200 personer som gick i socialdemokraternas förstamajtåg. Lenita Ericon (S), ett av Luleås kommunalråd, tror att det här beror på den diskussion som finns kring skolfrågan i Luleå och som har gjort att partiet fått både extern och intern kritik.

– Det är nog flera saker som påverkar. Bland annat väderprognosen, den påverkar jättemycket. Det är också året efter valår men vi har också en stor diskussion i Luleå som splittrar och skapar oro, säger Lenitha Ericson (S), kommuanalråd.

Motståndare till skolnedläggningar på plats

En annan som hade kommit till förstamajfirandet var Kenneth Löf. Kenneth är förälder och en av dem som kämpat för Vitåskolans överlevnad. Trots att skolnedläggningen redan klubbats igenom åkte han till Gula paviljongen i Luleå, tillsammans med sina barn, för att visa sitt missnöje.

-  Det här enda chansen att komma i kontakt med socialdemokraterna. Åtminstone känner jag så, säger Kenneth Löf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer