Livsviktig sommarskola

Uppdaterad
Publicerad

Varje år drunknar i snitt fem barn mellan 1-6 år i Sverige. Samtidigt sjunker simkunnigheten säger Helena Larsson, Luleå Simsällskap, som tycker att utvecklingen är skrämmande.

Sommaren kom tidigt och plötsligt i Norrbotten och redan har många hunnit ta sitt första dopp. Men det gäller att ta det försiktigt. Drunkningsstatistiken är en dyster läsning. Enligt Svenska Livräddningssällskapet drunknar en människa var tredje dag i Sverige.

-Jag tror att man har en övertro på vad barnen kan. Att de kan en sak på simundervisningen i simhallen är någonting helt annat än att simma utomhus i kallare vatten där vågorna är högre, säger simlärare Helena Larsson, Luleå Simsällskap.

Enligt Luleå Simsällskap har intresset för simundervisning ökat. Och just nu är det högsäsong för simskolor på flera badhus i Luleå. Däremot har det gått trögt att locka barn till simskolorna i Råneå några mil norr om Luleå.

Emelie Hallman är ansvarig för simskolorna i Råneå och hon tycker att vi badar för lite med våra barn. Hon säger att anmälningarna till simskolan i år är få. Bara 25 barn har hittills anmält sig. 

Jenny Lindberg följer sin 6-åriga dotter Ylva på sin första simträning på Gammelstads badhus.

-Hon har tjatat hela våren att hon vill gå på simskola och lära sig simma och jag tycker, förstås, att det är väldigt viktigt att hon lär sig. När vi är på badplatser med mycket folk tycker jag det är lite läskigt så det är bra när hon har lärt sig simma, säger hon.

Alexander Byström, 7 år, är en av deltagarna i simundervisningen.

-Vi ska åka till Thailand, så mamma och pappa vill att jag lär mig simma innan, berättar han.

Följer inte läroplanen

Trots att det sedan 2011 är inskrivet i skolans läroplan att eleverna i årskurs 6 för att få godkänt i ämnet idrott och hälsa ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, så är drygt 8 procent av eleverna i årskurs 5 inte simkunniga. Bara drygt hälften, 6 av 10, av landets kommuner följer läroplanen vad gäller simundervisning. Det visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

-Jag tycker att det är skrämmande att simkunnigheten sjunker. Simundervisningen i sig är nog fortfarande lika bra, men det är fler barn per simlärare så de blir det sämre resurser och mindre uppmärksamhet på varje enskild elev, säger Helena Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.