Foto: SVT/Arkiv

Fabrik för biodrivmedel läggs ned

Publicerad

Sveriges enda anläggning för tillverkning av biodrivmedel från skogsrester i Piteå läggs ned. 17 anställda berörs av nedläggningen.

Det handlar om den anläggning som Luleå tekniska universitet tog över från Chemrec AB vid årsskiftet 2013/2014. Försöken i anläggningen har varit mycket framgångsrika.

Under de senaste åren har Luleå tekniska universitet framför allt uppmärksammats för att ha producerat cirka 1.000 ton DME (ett dieselbränsle) och metanol (ett bränsle för tändstiftsmotorer) i anläggningen. Fälttester har gjorts med tio tunga lastbilar som gått i kommersiell trafik på biobränsle tillverkat i pilotanläggningen.

Finansiering dras in

Pilotanläggningen LTU Green Fuels är en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntesgas och gröna bränslen. Efter att Energimyndigheten, under de senaste tre åren, beviljat verksamheten drygt 100 miljoner har myndigheten nu beslutat att inte fortsätta att stödja pilotförsöken.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi måste avbryta satsningen i anläggningen men är trots det hoppfull om framtiden för tekniken. Den har bevisats fungera mycket väl i vår pilotanläggning, säger professor Rikard Gebart, ledare för pilotanläggningens forskningsprogram och vetenskaplig ledare för Förnybar Energi vid Luleå tekniska universitet.

17 anställda berörs

Konsekvenserna av nedläggningen av universitetets verksamhet i pilotanläggningen blir att hela driftsorganisationen med 17 anställda avvecklas. I övrigt får nedläggningen av pilotanläggningen inga konsekvenser för den strategiska forskning som bedrivs vid Luleå tekniska universitet runt tillverkning av biodrivmedel från skogsråvara. Forskningen fortsätter i stor omfattning i bland annat de nationella forskningsprogrammen Bio4Energy och Svenskt Förgasningscentrum.

– Det är ett tråkigt beslut att lägga ner anläggningen. Det här är en pilotanläggning som har fungerat väl med kompetent och inarbetad personal. Jag ser nedläggningen som ett steg tillbaka från det hållbara samhälle vi strävar efter, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

– När politikerna har enats om långsiktiga skatter och andra villkor gällande förnybara drivmedel så är jag övertygad om att kommersialiseringen kommer att ta fart i Sverige, säger Rikard Gebart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.