Att så många riskerar att förlora arbetet vid Gestamp HardTech i Luleå överraskar de anställda och Anders Sjöberg, klubbordförande vid IF Metall.

Facket: ”Det är ett tufft besked”

Publicerad

Att så många som 211 personer kan förlora jobbet vid Gestamp HardTech i Luleå kom som en chock för de anställda och fackklubben IF Metall.

– Det är ett tufft besked. Det råder förstämning bland de anställda i dag, säger Anders Sjöberg, klubbordförande vid IF Metall.

Gestamp HardTech, som tillverkar komponenter till fordonsindustrin, planerar att övergå från fem- till treskift vid sin produktionsanläggning i Luleå och i samband med det flytta jobb utomlands.

Fler än väntat

Hur överraskade är ni av beskedet?

– Det var sedan tidigare känt bland de anställda att företaget har gått knackigt under ett par år och skiftnedgången var väntad, det har man pratat om länge. Men numären på antalet anställda som företaget vill varsla var större än väntat, säger Anders Sjöberg.

Nu väntar fackliga förhandlingar och företaget räknar med att förändringen ska vara helt genomförd under september i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gestamp HardTech i Luleå varslar

Mer i ämnet