Anders Elenius, Gruvtolvans ordförande i Kiruna: ”Klar man blir fundersam i början. Men jag förutsätter och hoppas att vi hittar mer malm”. Foto: Privat

Facket: ”Löst det i 100 år – löser det nu med”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvtolvans ordförande, Anders Elenius, är försiktigt optimistiskt trots fredagens nyheter om att malmen minskar snabbare än vad man tidigare trott.

– Det är klart att man först får en fundering, en chock, sedan går det över till kreativt arbete – hur ska vi lösa det här?

Elenius vill inte kommentera hur eller när han fick reda på nyheten om att malmen i Kiruna minskar snabbare än vad man tidigare trott och att det är oklart om det blir en ny huvudnivå. Men säger att han har velat vänta på LKAB:s pressträff innan han gör ett uttalande. Han är övertygad om att LKAB kommer lösa situationen.

– Vi har löst det här i 100 år. Vi kommer lösa det nu med.

Han tystnar en sekund.

– Så länge det finns malm då.

”Hela vår liv uppbyggda här”

Han förstår dock att många gruvarbetare och Kirunabor kommer känna stor oro.

– Vi har ju hela våra liv uppbyggda här, med affärer och hus och allt. Men det blir vår uppgift att gå ut och lugna. Jag tror vi kommer få en lösning, det tror jag.

En fråga att besvara

Gruvtolvan har inte pratat med sina medlemmar men den 12 november är det stort medlemsmöte. Då är tanken att LKAB ska komma dit och informera.

– Det kommer bara finnas en enda fråga på mötet: ”Vad gör vi nu och vad är planerna?”

Anders Elenius säger att skillnaden från tidigare kan bli hur de ska nyttja nivån de är på i dag, kanske krävs det ett annat tänk.

– När vi fått problem på huvudnivåerna har vi flyttat till nästa nivå, men nu blir det väl att forsätta använda den vi har. Lösningen vet vi inte och den kan vi inte uttala oss om. Där måste vi lyssna på LKAB:s planer, säger Gruvtolvans ordförande, Anders Elenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer