De är välkomna men vill inte dit. Två anställda vid Luleå kommum måste byta arbetsort från Luleå till Råneå. Fackföreningen Vision försökte förhandla fram en annan lösning men det gick inte.

Jobbflytten till Råneå: ”Arbetsgivaren vek sig inte”

Publicerad

Fackföreningen Vision i Luleå försökte förhandla fram en annan lösning än att tvinga två anställda till arbetsorten Råneå, men blev överkörda av kommunen.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat att kommunanställda har tvingats byta arbetsort från Luleå till Råneå för att den beslutade utlokaliseringen ska kunna genomföras.

”Vek sig inte en tum”

Förhandlingen om det som kallas ”en stadigvarande förflyttning av arbetsplatser och anställda” gick inte alls fackets väg.

– Det var tuffa förhandlingar och vi var inte alls eniga med Luleå kommun. Vi har verkligen försökt få igenom andra lösningar med arbetsgivaren, som inte vikt sig en tum.

Fick nej till resor på arbetstid

– Det gick inte heller att komma fram med våra krav om ekonomisk ersättning eller att de två anställda skulle få resa på arbetstid under en begränsad tid, säger Anette Gustafsson, ordförande för Vision i Luleå.

Hon betonar att arbetsgivaren har rätt att göra som den gjorde, enligt det avtal som gäller, och att det är bra att det satsas på Råneå.

Inte säkert de blir kvar

– Men jag hade önskat att arbetsgivaren kunde ha agerat mer smidigt när det gäller dessa två medlemmar och kanske kunnat hitta en annan lösning, säger Anette Gustafsson..

Kommer de två anställda, som tvingas jobba i Råneå, verkligen att göra det ?

– Jag är inte säker på att de här två blir kvar till slut, men där är vi inte ännu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer