– Idag är förtrycket mycket att man inte törs vara aktiv sverigedemokrat av rädslan att missta jobbet. Det blir ett diktatursamhälle, säger Mats Fredlund (SD), ledamot i kommunfullmäktige i Kiruna. Foto: Erika Lager/SVT

Transportarbetareförbundet uteslöt SD-politiker i Kiruna – nu avgörs tvisten i domstol

Uppdaterad
Publicerad

När Kirunapolitikern Mats Fredlund (SD) slängdes ur Transportarbetareförbundet valde han att stämma facket. För första gången ska en sådan här tvist nu avgöras i domstol.

Transportarbetareförbundet har under flera år uteslutit aktiva sverigedemokrater. Men när lastbilschauffören och politikern Mats Fredlund blev utslängd för sitt politiska engagemang i Sverigedemokraterna valde han att stämma fackförbundet.

”Mänsklig rättighet”

Fredlund kräver att uteslutningen hävs, samt ett skadestånd på 100 000 kronor.

– Det är en mänsklig rättighet vi har i Sverige. Vi har yttrandefrihet, religionfrihet och partifrihet, säger Mats Fredlund som sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Kiruna.

SD-toppar engagerade i frågan

I går, torsdag, avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt. Mycket av diskussionerna har handlat om begrepp som värdegrund och människors lika värde men också om fackförbundens ställning.

Även Sverigedemokraternas ledning har engagerat sig i frågan och utfallet kommer att bli viktigt för partiet.

Facket: Oförenligt vara medlem i förbundet och SD-politiker

Transportarbetareförbundet menar att det är oförenligt att vara medlem i förbundet – och samtidigt aktiv företrädare för Sverigedemokraterna.

– Jobbar man mot vår förening och jobbar för något som är helt annorlunda får man välja vad som ligger närmast ens eget hjärta, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transport.

Det Stockholms tingsrätt nu ska ta ställning till är Mats Fredlunds krav på skadestånd och om uteslutningen saknar laglig grund. Domen faller den fjärde mars.

I videon ovan kan du höra både fackförbundet och Sverigedemokraternas tankar kring tvisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.