Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunal om vårdnära service Foto: SVT

Kommunal om varslet av 40 medlemmar: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens vårdnära service avvecklas och 40 personer varslas. Allvarligt menar Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal.
– Det är precis den här typen av tjänster som behövs, säger han. 

Region Norrbotten och fackförbundet Kommunals förhandling angående vårdnära service, VNS, avslutades i oenighet under fredagen. Enligt Marianne Engberg, ordförande i Kommunal sektion Region Norrbotten, var förhoppningarna med fredagens förhandling, från fackets sida, att bringa klarhet och ordning i det som förbundet tyckte varit oklart i tidigare förhandlingar. 

– Vi tyckte att man isolerade frågan till division service medan vi ville ha ett större helhetsperspektiv från vården, säger hon.

Resultatet blev inte som fackförbundet önskade utan Kommunal och Region Norrbotten är fortsatt oeniga.  

– Vi har yrkat till arbetsgivaren att man ska avvakta med de här varslen till dess att man har en sammantagen bild av vad man vill göra med vårdnära service. 

”Allvarligt”

Marianne Engberg är besviken på resultatet av förhandlingen.

– Vi fick ingen annan förklaring än att det är omställningen, ekonomi, men egentligen inga siffror. Division service avvecklar vårdnära service och det är där de kvarstår som arbetsgivare.

Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, menar att förbundet ser allvarligt på varslet.

– Det är precis den här typen av tjänster som behövs, inte minst för att det är sådan enorm brist på exempelvis undersköterskor. Då behöver vi andra personalgrupper som kan avlasta undersköterskor. 
– Vi ser allvarligt på när man för en politik som är tvärt emot vad som behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer