Gruvtolvans ordförande avgår efter bråk i fyllan

Publicerad

Gruvtolvans ordförande Ove Stålnacke har lämnat alla sina fackliga förtroendeuppdrag efter det som hände under en blöt krogkväll i Kiruna i lördags.
– Han har betett sig gravt olämpligt, säger förbundets pressansvarige Jesper Pettersson.

Ordföranden för IF Metalls avdelning Gruvtolvan i Kiruna ska i lördags på krogen ha varit närgången mot en kvinna. En av hennes manliga bekanta uppmanade då den facklige profilen att lämna lokalen, vilket han också gjorde.

”Trovärdiga uppgifter”

Men fackordföranden kom snart tillbaka och dunkade då mannens huvud i en bordsskiva med blodvite som följd och det blev tumult på krogen.

Under det ska han ha rest sig upp och sagt:

– Vet ni inte vem jag är? Jag är Gruvtolvans ordförande.

Till slut kunde personalen få honom att lämna stället och det är oklart om händelsen polisanmälts.

– De uppgifter vi fått kännedom om är mycket trovärdiga och hans beteende är väldigt, väldigt olämpligt, säger förbundskontorets pressansvarige, Jesper Pettersson.

”Har förstått att han betett sig gravt olämpligt”

På fredagen valde Gruvtolvans ordförande att avgå som en konsekvens av krogbråket.

– Han har själv tagit konsekvenserna av sitt beteende under en utekväll i lördags. Han har förstått att han betett sig gravt olämpligt och därmed har han avsagt sig alla sina fackliga förtroendeuppdrag. Vi fick det beskedet i dag, på morgonen, säger Jesper Pettersson.

Har IF Metall utövat påtryckningar mot honom i den här frågan?

– Nej, det är han själv som förstått att beteendet inte är förenligt med att vara förtroendevald inom IF Metall. Så det beslutet har han tagit själv.

Tycker du att Gruvtolvans ordförande fattade rätt beslut?

– Ja, absolut: Helt rätt. Det som hänt är mycket beklagligt.

Ellenius tar över

Hur mår de andra styrelseledamöterna i Gruvtolvan nu?

– Det är klart att sådana här händelser inte alls är roliga när de uppdagas, men vi har fullt förtroende att det här hanteras på rätt sätt.

Vad händer nu?

– Nu tar vice ordföranden över och så ska det ske samtal i Gruvtolvan för att se hur man går vidare. Vi kommer att ställa upp med den hjälp och det stöd som eventuellt kan behövas.

Vice ordförande tar över

Gruvtolvans vice ordförande Anders Ellenius blev i dag fackordförande.

– Jag kliver in som ordförande i alla fall till på måndag. Då har vi styrelsemöte och ska diskutera det som hänt och vad vi ska göra.

Han avfärdar också uppgifterna att IF Metalls avdelning ska ta över styrelsen till årsmötet i mars.

– Nej, det är inte aktuellt. Det här sköter vi i styrelsen själva, säger Anders Ellenius.

SVT Nyheter Norrbotten har upprepade gånger på torsdagen och fredagen sökt Gruvtolvans avgångne ordförande för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer