– Det finns fyra större äggproducenter i Norrbotten och anläggningarna håller själva koll på eventuell smitta, säger Ingrid Ragnarsson, länsveterinär till SVT. Foto: SVT

Smittsam fågelinfluensa i södra Sverige – nu kan den spridas norrut

Uppdaterad
Publicerad

Hönsbesättningar i södra Sverige har drabbats hårt av fågelinfluensa. Miljontals höns har tvingats avlivas och det finns risk att sjukdomen sprider sig norrut när flyttfåglarna anländer.

– Det råder förhöjd risk för smitta i hela landet, säger Norrbottens länsveterinär Ingrid Ragnarsson.

Hon berättar att det nordligaste fallet hittills har varit i Stockholm. Fallet upptäcktes alldeles nyligen hos en person som har höns för privat bruk.

”Anläggningarna håller själva koll på eventuell smitta”

Fågelinfluensa är en sjukdom som främst påträffas bland vilda fåglar. Den varierar från år till år beroende på vilka varianter som cirkulerar bland vilda fåglar och hur omfattande smittan är.

Sedan november förra året har närmare 20 utbrott av fågelinfluensa konstaterats i landet, dock inget fall i Norrbotten.

– Det finns fyra större äggproducenter i Norrbotten och anläggningarna håller själva koll på eventuell smitta, säger Ingrid Ragnarsson, länsveterinär.

Hobbyhöns måste registreras

Från och med den 21 april i år måste alla som har höns för privat bruk, så kallade hobbyersättningar, registrera innehavet hos Jordbruksverket. Anledningen är att en ny EU-förordning träder i kraft.

– Om man hittar döda flyttfåglar är det viktigt att kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) så att prover kan tas för att se om de drabbats av fågelinfluensa, säger Ingrid Ragnarsson.

Fågelinfluensa

Det är en sjukdom som främst påträffas bland vilda fåglar – men smittas ibland till tama fågeldjur. 

Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt.

Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.