Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Minst ett sexsiffrigt belopp och kanske mer” har Lulebo tidigare uppgett att ska saknas.

Fakturafiffel för minst sex miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT är kostnaden för fakturafifflet på Lulebo nu uppe i drygt sex miljoner kronor och summan ökar med den fortsatta granskningen. – Fler leverantörer kan komma att polisanmälas, säger vd:n Erik Öhrling.

Lulebos ledning gick på onsdagen ut med formuleringen ”minst ett sexsiffrigt belopp och kanske mer” och håller fast vid det under utredningens gång. Men enligt uppgifter till SVT så handlar det om ett värde på mer än sex miljoner kronor och den summan ökar när fler och fler fakturor granskas.

Luftfakturor betalades

Det handlar inte bara om att den före detta chefen ska ha beställt teknik som han plockat ut och kvitterat, utan också om att vissa leverantörer skickat luftfakturor på arbeten som aldrig gjorts men som godkänts och kvitterats av honom. Därför är delar av granskningen nu inriktad på frågan om den före detta chefen fått provision i form av pengar av leverantörer.

– Vi har polisanmält honom och en leverantör, och fler leverantörer kan polisanmälas, men vi kommer inte att bekräfta uppgifter från media eller ge fler intervjuer förrän alla utredningar om det här är klara, säger Lulebos vd Erik Öhrling.

Krissamtal på kontoret

Lulebo har under onsdagen och torsdagen ägnat sig åt personalvård och krissamtal efter att de ekonomiska oegentligheterna blivit kända för de 52 anställda.

– Det här är en uppskattad medarbetare som många haft goda relationer till och förtroende för. Det är klart att det blir en chock och en sorg när vi går ut med information om vad som hänt. Vi kommer att behöva lägga mycket tid på personalvård för att få igång vanliga rutiner igen. Nu måste vi hjälpa vår personal att ta sig igenom detta, säger Erik Öhrling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet