En familj från Turkmenistan har bott på Arlanda flygplats en månad i väntan på utvisning. Arkivbild. Foto: TT

Familj levde på Arlanda en månad

Uppdaterad
Publicerad

En utvisad Kirunafamilj bodde på Arlanda en hel månad utan boende, mat eller pengar.

Den 24-åriga mannen och hans 56-åriga mamma har bott i Sverige under flera år. De är inte välkomna till hemlandet Turkmenistan och på grund av en ny svensk lag har de inte rätt till bistånd och boende eftersom de är utvisade, skriver Norrbottens-Kuriren.

Familjen berättar att de sov på gatan utanför Migrationsverket tills de tipsades om att Arlanda flygplats är öppet dygnet runt.

– Det var kallt på gatan så vi bestämde oss för att åka dit, säger de i en intervju med tidningen.

På Arlanda blev familjen strandsatt i en månad. Utan boende, mat och pengar fick de klara sig på allmosor från flygfältets besökare och personal.

LÄS MER: Asylsökande Azmat har fyra födelsedatum

Utvisade mister rätten till boende

Vid Migrationsverket hänvisar presstjänsten till en ny lag som säger att personer som blivit utvisade men inte lämnar landet, blir av med rätten till både dagersättning och boende.

– Jag kan inte gå in på enskilda ärenden eftersom det råder sekretess, men generellt så säger lagstiftningen att är man utvisad så ska man lämna landet. Gör man inte det så kan man bli av med rätten till bistånd och boende, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst till Norrbottens-kuriren.

LÄS MER: Migrationsverket uppmanade Alireza att ljuga för ambassaden

Nu har Sigtuna kommun, där Arlanda ligger, kringgått Migrationsverkets regler och gett familjen tillfälligt boende i väntan på besked om vart de ska utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.