Familjeflytt blir regeringsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Att en barnfamilj i Malmberget tvingas flytta på grund av gruvan har blivit en regeringsfråga

Kommer ni ihåg familjen Lundqvist/Häggkvist i Malmberget som inte hade råd att tacka ja till LKABs bud på deras fastighet även om dem tog ett maxlån på banken så skulle det inte räcka till, till ett nytt likvärdigt boende. Efter våra reportage om familjens situation så har frågan hamnat på regeringens bord. Det är riksdagsledamoten Jonas Eriksson från miljöpartiet som har ställt frågan till finansmarknadsministern Peter Norman.

Förhoppningar

– Det handlar om LKABs  agerande kring ersättning för bostäder som dom behöver lägga beslag på för att kunna utvidga sin verksamhet. Själva frågan handlar om vilket socialt ansvar som LKAB tar och om det följer de riktlinjer som regeringen har utfärdat säger riksdagsledamoten Jonas Eriksson Miljöpartiet.

Huskonflikten i Malmberget

– Ger det några förhoppningar?

– Ja det gör det. Det är positivt i den här historien för vi vill få ett slut på det här som har pågått så länge säger Katarina Lundqvist fastighetsägare i Malmberget.

”Inga åtgärder”

Nu har svaret kommit från från finansmarknadsministern Peter Norman och han säger.

”När gruvproduktionen utökas har LKAB ett  ansvar att rätt hantera problem som kan uppstå under den samhällsomvandling som rör bolagets expansion. Jag har  förtroende för att bolaget tar sitt ansvar i dessa frågor.

Mot bakgrund av detta kommer jag inte att vidta några särskilda åtgärder med anledning av den ställda frågan”.

Men Katarina Lunqvist tycker inte att varken Gällivare kommun eller LKAB har hanterat frågan om rivningen av deras hem bra.

– Först och främst tycker jag att kommunen inte ska släppa varken detaljplaner eller rivningslov för något hus förrän alla fastigheter är färdigförhandlade säger Katarina Lundqvist.

Obeservera att artikeln är från 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huskonflikten i Malmberget

Mer i ämnet