Foto: SVT

Fembarnsfamiljen om att leva bilfritt: ”Det kommer bli en utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Larsson bor i Gammelstad om kring 1 mil utanför Luleå och är en av familjerna som ska leva bilfritt under tre månader. Den består av pappa Anders, mamma Birgitta och barnen Fanny, Frida, Felicia, Oscar och Elis. Familjen ser projektet som en utmaning då det ligger långt ifrån deras nuvarande livsstil att inte använda bilen.

När familjen Larsson hörde på radion att Luleå Kommun sökte familjer till projektet ”Mobil utan bil” blev de genast intresserade. De tyckte att det skulle vara en riktig utmaning för dem då bussförbindelsen är så pass bra där de bor.

Efter två veckor in i projektet säger pappan i familjen att man får planera mycket mer om man ska åka någonstans.

– Särskilt om man ska och storhandla till sju personer. Den ena får ta packcykeln och den andra får åka buss till affären.

Till träningarna cyklar barnen eller samåker med någon kompis. Det blir mer komplicerat när deras äldsta dotter ska åka buss till jobbet på Bergnäset. I klippet ovan kan du höra pappan i familjen berätta om hur deras liv förändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.