Hör pappan Aqeed Majeed berätta om hur familjen påverkas när de tvingas riva upp sina rötter gång på gång. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Familjen Majeed i Harads har tvingats flytta sex gånger – på sex år

Publicerad

Fembarnsfamiljen Majeed har tvingats flytta sex gånger på bara sex år. Och att slita upp rötterna gång på gång tär på familjen.

– Barnen hade gärna haft fasta kompisar, säger pappan Aqeed Majeed.

För tio dagar sedan tvingades familjen Majeed från Irak att återigen packa sina väskor. För sex år sedan kom de till Sverige, och har hunnit genomgå lika många flyttar.

– Vi fick bara ta med oss kläder, två resväskor var. Nu måste vi börja om på nytt och köpa saker. Vi har ingen soffa och inga täcken i sängarna, säger Aqeed Majeed.

”Jag vill jobba”

Familjen är en av hundratals asylsökande familjer som efter många år i Dalarna måste bryta upp och flytta till Norrbotten. Anledningen är att Migrationsverket beslutat att lägga ner verksamheten och därmed säga upp de tillfälliga bostadskontrakten.

Aqeed Majeed är trött och säger att han har åldrats av tiden i Sverige. Han har även tappat livslusten.

– Jag vill jobba men har inget svensk personnummer. Ingenting förändras. I början behandlades vi väl men det har förändrats år för år, säger han.

Hör mer om hur familjen påverkas och vad han önskar att barnen fick uppleva i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.