Kyrkan förlorar medlemmar men behovet av andlighet ökar Foto: SVT

Prästen: Trots färre medlemmar – stor längtan efter andlighet

Uppdaterad
Publicerad

Minskat antal medlemmar har tvingat Svenska kyrkan till ödmjukhet. Samtidigt vittnar kyrkan om människors allt större längtan efter andlighet.

– Andligheten lever i allra högsta grad, säger kyrkoherde Richard Marklund.

Längtan efter andlighet

Husförhör och att leva i herrans tukt och förmaning med Luther på axeln, så ser en del på Svenska kyrkan. Och medlemstalet minskar. Men hur är det med andligheten?

Kyrkoherde Richard Marklund upplever att det finns en andlig längtan bland människor som är lika stor nu som förr. Själv tror han att kyrkan mått bra av att tappa medlemmar. 

– Det är som en trädgård som kan ha många olika färger och dofter och där tror jag att vi som kyrka har blivit betydligt mer följsamma idag och bättre på att bejaka det här och se den här längtan.

Finna sig själv 

Följsamhet är kanske mer nödvändig när man inte får medlemmar per automatik. Men Nederluleå församling har också tagit emot 18 återvändande medlemmar under 2018.

Och Nederluleå församling har cirka 35 personer i snitt på sina gudstjänster. Richard Marklund tror att behovet av andlighet växer. Han tycker sig se att intresset för fjällvandring och långsamhetens lov ökar. Och retreat och pilgrimsvandringar blir allt mer vanligt.

– Det är mycket det här med kring att vandra och vara ute. Jag tror det ligger i tiden. Det är som ett sätt att hitta sig själv att inte springa, inte åka motoriserat, utan röra sig fram i sin egen takt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.