Färre turister i sommar och de tyska biltestarna flygs hem

Uppdaterad
Publicerad

Färre turister i inlandet i sommar och biltestsäsongen förkortas, det är några av konsekvenserna när Arvidsjaurs flygplats tvingas gå på sparlåga i Coronavirusets spår.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare rapporterat om att flera flygplan från några av de största tyska städerna varje måndag och fredag landar på Arvidsjaurs flygplats. Många av de som kommer till Arvidsjaur är säsongsarbetare inom biltestnäringen.

Egentligen skulle flygningarna till och från Tyskland fortsätta två veckor till, men på grund av coronaviruset kommer nu de sista kvarvarande tyska säsongsarbetarna att flygas hem den här veckan för att hinna hem innan ytterligare restriktioner införs.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi kommer att tappa 1500 resenärer. Det blir några hundra tusen kronor, säger Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur.

Turismen hotas

Han berättar att det kommer bli neddragningar när det gäller den reguljära flygtrafiken.

– Förmodligen kan det bli permittering av personalen för att upprätthålla verksamheten ekonomiskt.

Även sommarens turistsäsong i inlandet hotas.

– Det kommer givetvis bli färre turister. Vi får gå in i ett sparläge och flyga minimalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet