Enligt Per Holmlund finns det ett stort symbolvärde i att nordtoppen nu är högre än sydtoppen. Foto: Erik Holmlund

Bekräftat: Kebnekaises nordtopp högst

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart – Sveriges högsta punkt är Kebnekaises nordtopp. Efter mätningar under söndagen står det klart att sydtoppen är 50 centimeter lägre än nordtoppen.

Mätningarna inleddes 1880. Sedan milliennieskiftet står det klart att sydtoppen stadigt minskat i höjd under sommarhalvåren. Och under söndagens mätning kunde konstateras att sydtoppen nu är 50 centimeter lägre än nordtoppen med sina  2 096,8 meter över havet. Glaciären på sydtoppen har smält rekordsnabbt under juli på grund av värmen.

”Starkt symbolvärde”

Per Holmlund är professor i glaciologi och har gjort mätningar sedan 1981. Tillsammans med sin son Erik gjorde han mätningarna under söndagen med vinkelinstrument och avståndsmätare.

– Att Sveriges högsta topp smälter ned har ett starkt symbolvärde. Betydelsen för miljön kanske inte är så stor att en topp är högre än den andra men det här betyder att glaciärerna smälter ned och det har förstås stor betydelse, säger Per Holmlund.

– Sydtoppen kommer förstås att växa till sig om det snöar mycket under vintern, men nästa sommar kommer den den förmodligen att vara lägst igen, säger Per Holmlund.

Turismen förändras

I förlängningen tror Per Holmlund också att turismen kommer att förändras.

– Nordtoppen är svårare att bestiga, vilket innebär större risker för fjällvandrarna som är där för att bestiga Sveriges högsta topp  och sedan är den ju inte heller lika vacker som sydtoppen, säger han.

Mätning av Kebnekaise

Mätningarna av Kebnekaise görs med en GPS-teknik som har två centimeters noggrannhet.

Sydtoppens höjd har mätts sedan 1880.

I snitt har glaciären på sydtoppen smält en meter per år under de senaste 20 åren.

Källa: Gunhild Ninis Rosqvist , Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.