Bodensaren Ingemar Isaksson fotade den sprängda fartkameran under nyårsdagsmorgonen. Foto: Ingemar Isaksson

Fartkamera sprängdes – dynamit kan ha använts

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsdagen upptäckte Trafikverket att en fartkamera på väg 97 i höjd med Sunderby sjukhus, utanför Luleå, hade utsatts för sabotage. Men det handlar inte om att någon målat över den – kameran hade sprängts.

– Det måste ha varit en riktig smäll, man slarvar inte i Norrland. Gissningsvis har man använt dynamit för det är ett tungt system och det krävs något rejält för att skjuta iväg båda luckorna, säger Stefan Lindh, projektledare vid Trafikverket.

Trafikverkets fartkameror har många gånger utsatts för sabotage. De har målats över, tagits ner och förstörts och skjutits på – men Stefan Lindh har aldrig varit med om en så omfattande sprängning.

– Bara stolpen klarade sig, resten blev skrot.

”Det kan inte ha varit en fyrverkeripjäs”

Eftersom sprängningen upptäcktes på nyårsdagen har den troligen skett under nyårsnatten – en natt med många explosioner.

– Men det kan inte ha varit en fyrverkeripjäs. De måste ha fått in något i skåpet och en fyrverkeripjäs modell större går inte att få in. Explosionen har skett inifrån.

– Eftersom det smäller så mycket på nyårsnatten kanske man inte reagerar, och det finns ju inte mycket till bostäder i närheten heller.

”Det är våra skattepengar”

Ute i Örarna, norr om Luleå, har Trafikverket också haft problem med sabotage av fartkameror den senaste tiden.

– Men det är nog andra personer. Att slå sönder fronten är simpel skadegörelse i jämförelse med att spränga.

Eftersom Trafikverket har fått byta ut kameran så beräknar man att det hela har kostat nästan 400 000 kr.

– Det är ju våra skattepengar. Så alla är med och betalar det här, även de som sprängt kameran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.