Matkuponger delas ut till familjer under årets fattigaste vecka

Uppdaterad
Publicerad

Det här är årets fattigaste vecka, efter jul och nyår och innan barnbidraget och januarilönen kommer. Då passar den ideella föreningen VildaKidz i Luleå på att dela ut matkuponger till behövande.

Att många har extra ont om pengar så här års är tydligt. VildaKidz som är en ideell förening som driver året runt aktiviteter för utsatta barn säger sig ha fått nästan 800 ansökningar om matkuponger.

– Vi gör så gott vi kan för att hjälpa till, säger Anna Karlsson på VildaKidz. Januari är en väldigt tuff månad för många.

Insamling även av pengar

Förutom matkuponger delar man ut mängder av leksaker som butiker och privatpersoner skänkt. Matkupongerna är det främst sponsorer som står för.

– Vi har också lyckats få in pengar genom insamling på bland annat sociala medier, säger Anna Karlsson.

”Bra insats”

Fredrik Hansson (S) jobbar just nu dubbelt. Han har nyligen tillträtt som kommunalråd i Luleå men har också kvar uppdraget som socialnämndens ordförande tills en ny utsetts. Han tycker inte det här ska ses som att socialen är för snål med sina bidrag.

– Vi följer alla lagar och bestämmelser och dom syftar till att alla skall ha en skälig levnadsnivå. Men det är bra att VildaKidz gör en sådan här insats.

Anonyma

Ingen som anmält att man vill ha matkuponger fanns på plats vid vårt besök och det var planerat från VildaKidz sida.

– Vi har som princip att dom som söker hjälp hos oss får vara anonyma, säger Anna Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.