Kalix kommun anmäls av Konkurrensverket. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Felaktig upphandling kan ge 400 000 kronor i böter för Kalix kommun

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket har upptäckt fel i upphandlingen av driften för en golfbana i Kalix kommun, och vill nu att kommunen bötar 400 000 kronor för agerandet.

Enligt Konkurrensverket ska Kalix kommun ha tilldelat driften utan att lägga ut upphandlingen med öppen annonsering. Konkurrensverket uppger att värdet på verksamheten beräknas till 5,9 miljoner kronor, vilket är en för stor summa för att man ska få göra en direktupphandling.

– Precis som vid inköp av andra varor och tjänster ska koncessioner annonseras och konkurrensutsättas innan avtal ingås, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Myndigheten vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Luleå där man yrkar att Kalix kommun betalar 400 000 kronor i upphandlingsavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.