Ny forskning från LTU Foto: SVT

Felaktiga stereotyper om mäns och kvinnors företagande

Uppdaterad
Publicerad

Offentliga finansiärer anser att företagande kvinnor som driver företag inte har lika mycket resurser eller vilja att satsa på tillväxt som företagande män har. Något som en forskning vid LTU visar är felaktigt.

– Vi har gjort en unik studie som matchar föreställningsdata med redovisningsdata. Våra resultat visar att föreställningarna inte har någon grund i verkligheten – de är som trollen som spricker i solen, säger Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.

Forskarna har granskat de 126 aktuella bolagen utifrån hur 22 olika nyckeltal – däribland försäljningsvolym och tillväxt i antal anställda och omsättning – såg ut vid den tidpunkt som ansökan till den offentliga finansiären skickades in.

– Vi hittar inga statistiska skillnader, inte i ett enda av nyckeltalen vi tittat på. Nyckeltalen speglar ett företags aktiviteter, prestationer, satsningar och verksamhet, och det finns alltså inget som visar att mäns företag presterar bättre och når bättre resultat än vad kvinnors gör.

Offentliga finansiärers syn på företagande kvinnor kontra män

  • Kvinnor är tveksamma till att låta företaget växa, medan män vill satsa på tillväxt.
  • Kvinnor har inte resurser att satsa på hög tillväxt – män har det.
  • Kvinnors företag underpresterar, mäns företag presterar väl.
  • Kvinnor är försiktiga och vågar inte ta risker. Män är ambitiösa och risktagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.