Mats Karström med en selfie på sig själv och en lavskrikekompis Foto: Mats KarströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Felnavigerad dvärgsparv i Vuollerim: ”Roligaste händelsen på året”

Publicerad

Biologen Mats Karström fick en tidig julklapp. På fågelbordet satt en dag en sällsynt dvärgsparv som egentligen skulle varit 700 mil bort vid den här tiden på året.

Det var för två veckor sedan som Mats Karström fick se någonting speciellt på fågelbordet utanför sitt hus. Det var en dvärgsparv. En sällsynt gäst i de norra delarna av Sverige. Enligt honom är det första gången någonsin som någon rapporterat att de sett en dvärgsparv norr om Umeå den här tiden på året.

– Jag trodde knappt mina ögon men lyckades få en bild och kunde konstatera att det var sant, säger Mats Karström.

– Dvärgsparven är en riktigt exklusiv fågel att se här uppe. Den borde egentligen befinna sig cirka 700 mil sydöst, i Asien, vid den här tiden. Ibland händer det dock att det blir fel på kompassen och fågeln flyger nordväst istället. Kanske är det vad som har hänt här, berättar Mats Karström.

Liten sparv

Dvärgsparven tillhör en grupp fältsparvar och är en liten fågel på mellan 12 och 13,5 centimeter, mindre än en gråsparv till exempel. Den har streckade bruna färger med rödbruna inslag och näbben är konkav.

”Det roligaste som händer under året”

Mats matar fåglar och studerar dem utanför sitt hus och en upptäckt som dvärgsparven är en riktig höjdare för honom.

– En sådan här upptäckt är det roligaste som händer på året, säger Mats Karström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer