Flera fall av harpest har konstaterats den senaste tiden. Harpest kan ge människor hög feber. Foto: TT

Fem insjuknade i harpest i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt fem personer har nu insjuknat i harpest i Norrbotten, alla fem i Piteåområdet. Rapporter om döda harar kommer från flera kommuner i sydöstra Norrbotten.

En harpestepedemi tycks ha drabbat ut i Norrbotten. I mitten av förra veckan insjuknade två skolbarn i sjukdomen i Piteåtrakten, och under helgen har ytterligare tre personer insjuknat. Alla drabbade finns i trakten runt Piteå.  Även i Dalarna rapporteras harpest.

– Inga prover har analyserats än, men den kliniska sjukdomsbilden är karakteristisk, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Behandlas med antibiotika

Den som insjuknar blir ordentligt sjuk med hög feber och allmänpåverkan. För harar är harpest dödligt, men väldigt sällan för människor. Däremot bör sjukdomen behandlas med antibiotika.

– Harpest bör behandlas, både för att förkorta sjukdomstiden som annars kan bli långdragen, och för minska risken för komplikationer så som spruckna lymfkörtlar, säger Anders Nystedt.

”Ser ut att bli ett harpestår”

Dessutom har ett större antal döda harar hittats i skog och mark under sommaren. Rapporter om döda harar har kommit in från Piteå, Luleå Arvidsjaur och Boden, till Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Det ser ut att bli ett harpestår och det är stor risk att fler fall kommer att trilla in, säger Anders Nystedt.

Smittar genom myggbett

 Smittskyddsläkaren avslutar med att ge några råd till dem som vistas ute i skog och mark. 

– Harpest smittar framförallt genom myggbett. Så undvik att bli myggbiten, använd myggstift och ha långärmat och långbyxor ute i skogen, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Harpest

Harpest smittar främst genom myggbett men kan även smitta genom vatten eller att man andas in dam som innehåller bakterien.

Den som blir sjuk får hög feber, huvudvärk och allmänpåverkan. Lymfkörtlar i närheten av myggbettet svullnar upp. Beroende på smittsätt kan harpest även ge lunginflammation eller infektion i svalget.

Senast Norrbotten hade en harpestepidemi var 2015. Utbrotten går i cykler och sjukdomen dyker upp med många fall hos harar med några års mellanrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.