Ricky Carlsson, platschef vd för Ferruform, meddelar att produktionen går för fullt. Foto: Scania Ferruform

Ferruform i Luleå går för fullt – trots Scanias kris

Uppdaterad
Publicerad

Scanias kris på grund av coronapandemin påverkar inte dotterbolaget Ferruform i Luleå på kort sikt.

– Vår produktion går för fullt nu, säger vd Ricky Carlsson.

Scaniakoncernen planerar omfattande uppsägningar eftersom coronakrisen lett till kraftiga intäktsminskningar.

Bolaget kan komma att minska personalstyrkan globalt med 5.000 personer i år och då handlar bland annat om 1.000 tjänstemän i Södertälje och om visstidsanställda. konsulter och personal inom produktionen.

Full fart nu

Men Ferruform, Scanias produktionsenhet i Luleå, påverkas inte kortsiktigt av moderbolagets kris.

Det är till och med så att företaget gått från att ha alla 600 anställda korttidspermitterade till att bara drygt 100 av 600 anställda korttidsarbetar.

Det nya avtalet skrevs under den 1 juni och gäller 20, 40, 60 eller 80 procents korttidsarbete och gäller till den 22 september.

– Scania i Luleå har redan volymflexibel bemanningsplanering. Vi jobbar hela tiden med att anpassa oss efter den volym vi har.  Nu går produktionen för fullt igen utifrån den planerade kapaciteten vi har. Vi producerar med den takten vi hade innan coronakrisen. Det här är väldigt roligt och det tycker nog våra medarbetare också. Det är full fart fram till semestern åtminstone,  säger Ricky Carlsson, vd för Ferruform.

Försiktigt positiva

Det är kostnadsfokus, full produktion och fulla skift som gäller nu, men oron finns där, både när det gäller moderbolagets problem och coronapandemins utveckling.

– Vi kommer att jobba hårt med att följa folkhälsomyndighetens allmänna råd och föreskrifter för att hindra smittspridning. Det är inte så lätt för oss att hålla avstånd eftersom vi jobbar i lag, så vi måste införa nya rutiner för det.  Men det här är ett steg i rätt riktning och vi är försiktigt positiva, även om det kan komma en andra våg av corona, säger Ricky Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.