Fick betalt för att bo i egen lägenhet

Publicerad

Företagarnas förre regionchef Kjell Hjelm var anställd som konsult och fick dessutom betalt för att bo i sin egen lägenhet i Stockholm, enligt avtalet.

Hans lön var 550 kronor i timmen och månadslönen runt 60 000 kronor efter att sociala avgifter dragits av.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten är det 30 procent mer än vad övriga regionchefer i Sverige hade under 2014. Hans efterträdare Ingela Lekfalk var anställd och hade drygt 42 000 kronor i månadslön och snittet i landet låg på 45 000 kronor i månaden.

”Bättre ekonomiskt utfall”

Men det som väcker starkast reaktioner bland personer inom Företagarna i Norrbotten är att han enligt avtalet fick betalt för att bo i sin egen lägenhet vid övernattningar i Stockholm.

Enligt avtalet från 2014 fick han 1 000 kronor plus moms i ersättning per natt.

– Jag har inga kommentarer överhuvudtaget, inga kommentarer alls, säger Kjell Hjelm.

– Det besvärar inte mig om han har bättre ekonomiskt utfall av sin övernattning. Vi ville få så låg nettokostnad som möjligt och i det här fallet var det så, säger Eilert Isaksson, före detta ordförande för regionstyrelsen och den som skrev på avtalet.

Sitter i styrelsen

Men sedan fick han betalt för att bo i sin egen lägenhet också?

– Ja, du, det tror jag inte att han fick, säger Eva Quist, ordförande i Företagarna Norrbotten.

Men det står ju så i avtalet?

– Jaha, men du måste jämföra med vad ett hotellrum skulle ha kostat. Här har han fått ersättning i stället för att bo på hotell, säger hon.

Har du fullt förtroende för Kjell Hjelm?

– Javisst. Han sitter ju i regionstyrelsen, säger Eva Quist.

Men den nye regionchefen Tomas Blomster är anställd av Företagarnas riksorganisation och inte av Företagarna Norrbotten. Och det för att arbetsvillkoren ska bli lika oavsett var regioncheferna jobbar.

Fakta Företagarna:

Visa

Sveriges största intresseorganisation för små- och medelstora företag med målet att påverka politiken och lagarna.

På riksplanet handlar det om att driva fram reformer som gör det ”enklare, roligare och mer lönsamt att driva företag”, som det står i deras informationshandlingar. Samma princip gäller i landets kommuner där organisationen har 2 600 medlemmar.

Sänkta arbetsgivaravgifter, fler praktikplatser till nyanlända och att anpassa socialförsäkringssystemet till företagare är några av de frågor som Företagarna driver.

En annan är att företagen själva ska kunna välja om de vill ha kollektivavtal med facket – utan att behöva riskera stridsåtgärder.

I dag har bara fyra av tio mindre- och medelstora företag kollektivavtal.”Men de flesta företag utan kollektivavtal har schysta villkor för sina anställda.” skriver Företagarna på sin hemsida.

Andra förmåner för de 1 741 medlemmarna i Norrbotten:

+ Rådgivning av jurister på telefon.

+ Ett nätverk av företagare på 260 orter i Sverige.

+ Rabatter på allt från drivmedel till telefoni.

+ Medlemstidning, seminarier, kurser och andra event.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Företagarna Norrbotten

Mer i ämnet