Bilden är en arkivbild. Foto: SVT

Fick djupa köldskador under jägarbataljonens skidmarsch

Uppdaterad
Publicerad

Under jägarbataljonen i Arvidsjaurs skidmarsch drabbades två personer av djupa lokala köldskador. Skadorna har rapporterats till Arbetsmiljöverket.

Det var den 23 januari som 115 soldater och officerare ur jägarbataljonen i Arvidsjaur genomförde en skidmarsch. Vid tillfället var det mycket kallt. Så kallt att det efter övningen visade sig att ett antal fått köldskador. Två personer har enligt Norrbottens regemente fått det som benämns djupa lokala köldskador, vilket innebär smärta, blåsor och/eller svullnad.

Jägarbataljonen måste ha hög förmåga att lösa uppgifter i alla förhållanden och särskilt under extrema vinterförhållanden. Det ställer höga krav på soldater och chefer.

Utreder händelsen

Enligt Norrbottens regemente har åtgärder enligt gällande bestämmelser vidtagits både innan och under övningen. Det handlar bland annat om förebyggande repetitionsutbildning, eldar längs marschvägen, utökad kamrat- och befälskontroll och tillförsel av varm vätska

– Det visar sig nu att åtgärderna inte var tillräckliga. Jag ser det som en personlig förlust att dessa skador har uppstått och vi utreder nu händelsen för att i framtiden genomföra ännu säkrare övningar. Några åtgärder kan vara att öka kontrollen av varandra ytterligare, från enskild till befäl, skriver jägarbataljonens chef, överstelöjtnant Mathias Holmqvist på hemsidan.

Skadorna är rapporterade till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.