Fick vänta fyra år på diagnos

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i Kiruna fick vänta fyra år på att få sin diagnos primär immunbrist. Något hans mamma tror hade kunnat undvikas om det hade funnits en fast barnläkare i Kiruna.

För drygt sex och ett halvt år sen visade Linda Zakrissons son symtom på primär immunbrist. Han fick bland annat sju öroninflammationer på ett halvår.

Sjukdomen gör att han inte kan vistas i affärer, restauranger eller på badhus under vinterhalvåret. Risken är helt enkelt för stor för att han blir allvarligt sjuk.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Problemen började redan när han var ett och ett halvt år. Men någon diagnos fick han inte förrän han närmade sig sex.

-Jag tror att det hänger ihop med att om ett barn blir sjuk i Kiruna måste vi kontakta vårdcentralen. Här finns inga barnläkare och på vårdcentralen får man träffa olika stafettläkare varje gång man kommer och då finns det ingen som har en helhetsbild. Så alla börjar om från början och ofta är de stressade.  Jag har också varit till läkare som säger att de inte är van vid att titta i öronen på småbarn och de är inte vana att lyssna på småbarn. Vi vet att han har haft lunginflammationer som man har missat. Och de lunginflammationer som har behandlats har inte följts upp med lungröntgen. Så jag tror att det är uppföljningen som har saknats.

-Du tror alltså att om det hade funnits en fast barnläkare i Kiruna så hade han fått en diagnos tidigare?

-Ja, det tror jag, säger Linda Zakrisson.

Kronisk skada

Förra året fick pojken rätt till ersättning från en patientskadeförsäkring för att han fått en kronisk skada på lungan på grund av upprepade lunginflammationer. Något som hade kunnat undvikas om diagnosen kommit tidigare.

-För både honom och oss hade det besparat väldigt mycket oro, lidande och väldigt många antibiotika kurer. Och antagligen skadan på lungorna också, säger Linda Zakrisson.

I dag är hennes son snart åtta och Linda är nöjd med vården från den fasta barnläkaren i Gällivare och barnsjuksköterskorna i Kiruna.

Men hon hade gärna sett att det alltid funnits en fast barnläkare inom Kirunas sjukvård.

Kiruna ser inte ut att få en fast barnläkare i framtiden heller. Enligt verksamhetschefen, Åke Stenberg, har landstinget minskat den ekonomiska ramen för barnsjukvården. Han säger också att det är svårt att rekrytera den kompetensen till Kiruna och ser fördelar med dagens system, då barnmottagningen gästas av veckovikarier med specialistkompetens. Plus får besök av fasta barnläkare från Gällivare.

Åke Stenberg vill inte gå in på enskilda fall, men säger att det helt enkelt inte finns pengar för att ett barn ska få träffa en barnläkare direkt.

-Om vi skulle ta allting som primärvården tar hand om vad, som gäller barn, så skulle det naturligtvis krävas ytterligare resurser som vi inte har. Utan vi har en arbetsfördelning som är att barn över ett år som inte har kroniska kända sjukdomar inte går på specialistklinik. De kommer primärt till primärvården. Sen remitteras en del barn vidare till specialistvården, säger Åke Stenberg, verksamhetschef på Gällivares och Kirunas barnmottagning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet