Många privatanställda tjänstemän känner sig stressade på jobbet. Foto: SVT

Fikarasten på väg bort – de vill ta tillbaka den

Uppdaterad
Publicerad

Många privatanställda tjänstemän känner sig stressade på jobbet – och för att undvika det vill fackförbundet Unionen ta tillbaka rasten.

– Stressen blir farlig när du aldrig får tid att återhämta dig, säger fackförbundets coach Siw Ahlfort.

Sex av tio tjänstemän inom den privata sektorn känner sig stressade av jobbet i Sverige, det visar en undersökning som fackförbundet Unionen gjort. Och för att minska stressen har de inlett en kampanj för att ta tillbaka rasten.

– Återhämtningen är så otroligt viktig. Vi har ett högt tempo i arbetslivet idag och alla typer av återhämtning – både pauser, raster, kvällar, helger och semester – är jätteviktiga för att vi ska fortsätta vara friska, säger Siw Ahlfort, ombudsman och coach på Unionen Norrbotten.

Siw Ahlfort, ombudsman och coach på Unionen Norrbotten. Foto: SVT

Norra länen mindre stressade

Men i norra Sverige är tjänstemännen mindre stressade än övriga landet, visar undersökningen. I Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Dalarna uppger runt 50 procent att de är stressade.

Det kan jämföras med de som är mest stressade i landet som ligger på runt 70 procent – däribland Gävleborg som är det enda norra länet som sticker ut.

– Stressen i sig behöver inte vara farlig, men den blir farlig om du aldrig får tid att återhämta dig.

Alla har ju rätt till rast – hur ska man få folk att gå på rast om de inte gjort det hittills?

– Om man inte tar rast beror det sannolikt på känslan att man har för mycket att göra. Då är det organisationen av arbetet eller arbetsbelastningen, mängden arbete, som behöver jobbas på.

– Rasten ger ett kort break från arbetet. Man kan tänka på annat en stund, vara lite social med kollegorna och sedan gå tillbaka och jobba med lite ny energi, säger Siw Ahlfort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.