Filippa Hallnor i Arvidsjaur tycker att det är bra med tydliga regler under coronapandemin. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Filippa i Arvidsjaur: ”Man påverkas hela tiden av coronarestriktionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Den ökande smittspridningen av coronaviruset och den ansträngda vårdsituationen runt om i landet innebär skärpta restriktioner för svenskarna. SVT gick ut och frågade några Arvidsjaurbor vad de tycker om det.

I klippet kan du höra dem utveckla sina åsikter.

FAKTA OFFENTLIGA TILLSTÄLLNINGAR OCH ALLMÄNNA SAMMANKOMSTER

Vad omfattar förbudet?

Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.

Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Vad omfattas inte?

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt.

Till den här kategorin hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Vad händer om man bryter mot gränsen för allmänna sammankomster?

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst.

Anordnare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet