– Fortfarande är det finska samarbetet med Nazityskland en känslig fråga i Finland, berättar arkeologiprofessor Vesa-Matti Herva som leder utgrävningar i de gamla fånglägren. Folk har många motsägelsefulla minnen som lever kvar i deras medvetande berättar han.
”Lapplands dystra förflutna” heter det stora arkeologiprojektet som drivs av Helsingfors och Uleåborg universitet. Hittills har man fått fram cirka 200 platser där nazisterna hade sina krigsfångar. Forskarna tror att tyskarna hade 30.000 fångar i dessa lägren.
Tufft liv för fångar
– Nog var det en dyster syn när fångarna fördes till lägret i kvällsskymningen från sitt hårda arbete med att bygga en järnväg här, säger Tauno Pätsi från byn Penttilänvaara i nordöstra Finland.
Han var en ung 13-årig pojke när tyskarna byggde ett fångläger i skogarna vid hans hemby.
– Tyskarna hade 360 ryska krigsfångar i lägret här. De fick för litet mat och brukade fråga efter bröd på ryska. Då och då lyckades jag smuggla några smulor till dem, minns ögonvittnet Tauno Pätsi.
Såg fångar dödas
Fångarna användes till att bygga upp infrastruktur såsom vägar och järnvägar för tyskarna. Som en liten pojke blev Tauno Pätsi vittne till dödandet av två krigsfångar.
– Tyskarna sade att de inte vill jobba kommer de att bli skjutna. Efter en stund hörde vi två skott och långt borta låg dessa män på marken, berättar han.
Hur påverkade det dig?
– Man blir ju aldrig van vid dödandet, säger Tauno Pätsi. På den tiden var jag också nervös för om mina äldre bröder skulle återvända levande hem från kriget mot Sovjetunionen.
Massgraven kvar
Tauno Pätsi visar skogsdungen där fånglägret fanns. Det enda som vittnar från det förflutna är en avlång rektangulär grop fylld med vatten.
– Här har man en gång begrav 13 fångar berättar han. Det har nämligen funnits 13 kors vid graven. Långt efter kriget flyttades kropparna till en riktig begravningsplats. Det hade Finland och Sovjetunionen kommit överens om.
Viktigt att försonas
– Det är viktigt att ta reda på vad som egentligen hänt i Finlands närhistoria, berättar professor Vesa-Matti Herva. Endast då kan man försonas med sitt förflutna säger han.
Arkeologerna har hittat rester från gamla konservburkar, köksredskap, krigsutrustning och kläder.
Enligt professorn uppfattades fånglägren som onda platser av lokalbefolkningen i norra Finland. Fynd tyder på att folk har försökt ta hjälp av magi för att freda dessa platser.
– Vi har till exempel hittat något slags paket gjort av djurben och där inne har man ställt vissa järnföremål. Dessa paket har sedan placerats på olika platser i lägren, säger Vesa-Matti Herva.
Samarbeta eller förlora mot ryssar
Tauno Pätsi förklarar Finlands samarbete med Nazityskland så här.
– Inte gillade vi Hitler och vi förstod ganska snart vad han stod för. Men vi behövde stödet från Tyskland för att inte förlora kriget mot Sovjetunionen. Men krigsutgången blev ju som den blev.